Prva stranica na Google

Malo da se pozabavimo statistikom. Da vidimo koliko je bitno biti na prvoj stranici na Google.

Pre svega bitno je da pratite statistiku posećensti vašeg sajta. Trenutno najbolja statistika koja se nudi na tržištu - i to besplatno - je Google Analytics. Još jedna od mnogobrojnih besplatnih usluga Google kompanije.

Upoređivanje statistike dva sajta

U sledećoj tabeli ćemo uporediti dva sajta - u stvari to je ISTI SAJT ali statistika je arhivirana dok se on nije nalazio na prvoj stranici i sad se on nalazi pri dnu prve stranice za svoju najbitniju ključnu reč.

Sajt na drugoj stranici na Google Sajt na prvoj stranici Google pretrage
Broj poseta za period od 30 dana sajta www.restorni.biz
Dok je sajt bio na 2. stranicu, broj poseta je bio oko 100-200 dnevno Danas se sajt nalazi na 1. stranici na 5. mestu (5. nov. 2010. godine) i broj poseta je porastao na 500-1000 dnevno.
Kako su došli na vaš sajt (link sa drugog sajta, direktno upisana adresa i preko pretraživača)
Upisan direktni link: 20% Upisan direktni link: 5%
Link na nekom drugom sajtu: 60% Link na nekom drugom sajtu: 15%
Preko pretraživača: 30% Preko pretraživača: 80%

Zaključak

Da, velika je razlika posećenosti sajta - mnogi posetioci će uz pomoć miša brzo preći preko rezultata pretrage prve stranice, ali jako mali broj će kliknuti na sledeću stranicu.

Zapravo jedini slučajevi kad će posetioci ići i na drugu stranicu na Google jeste ako nisu našli ono što su tražili na prvoj. Znači ako imate konkurenciju koja nudi veoma slične usluge kao i vi, a ona se nalazi na prvoj stranici a vi na drugoj, onda na žalost vaš sajt ne može očekivati puno posetioca za tu ključnu reč. Ne gubite vreme, jer SEO optimizacija je spor proces!