Zašto je SEO optimizacija spor proces?

Proces SEO optimizacije je relativno spor proces. Da ne bi ovo posebno svakom objašnjavali, pokušaćemo da pojasnimo što jednostavnije na ovoj stranici.

U trenutku kad vi upišete jednu reč na recimo Google pretraživaču i kliknete na "Search", on će pregledati "ceo svet" za par milisekuni. On ustvari nije u mogućnosti to da uradi. Ono što je on uradio za par milisekundi je to da je pregledao svoju bazu podataka gde se nalaze već snimljene stranice sa sajtova koje je on ranije indexirao. Koliko ranije? Zavisi. Možda i nekoliko nedelja.

Znači bilo kakve izmene uradite na sajtu, Google možda nedeljama neće ni primetiti izmene, tako da se ne mogu očekivati ranije nikakvi rezultati. Takodje Google voli da te izmene ostare. Čak i ako se postave neki linkovi ka nekom sajtu, ti linkovi više vrede što su stariji. Tako da slobodno pripremite svoj kalendar i beležite promenu pozicije iz nedelje u nedelju (ili tek dvonedeljno)

I sad dolazi najteži deo - ukoliko je vaš sajt NOV, onda na žalost ne možete očekivati visoka pozicioniranja u narednih NEKOLIKO MESECI, jer Google jednostavno ne voli nove domene, tj. ne veruje im. Na žalost puno "spam" sajtova se tako pojavljuju, žive nekoliko meseci, pa kad "puknu" prestaju sa radom. Sve do godinu dana vaš sajt je donekle "hendikepiran", i tek nakon godinu dana postojanja on počinje približno da dostiže prioritet kao i stariji sajtovi.

Dobra vest

Eh, posle ove loše vesti, nadam se da Vas nismo previše razočarali. Ajd da smislimo neku dobru vest. Recimo, u prvih godinu dana postojanja vašeg sajta vi ćete svakih par nedelja videti napredak na pozicioniranju vašega sajta, što daje donekle osećaj uspeha u radu :-)

"Nije nemoguće" - bilo je slučajeva da smo dostigli čak i prve pozicije u roku od 3 meseci počevši od skroz novoga domena. Mada je to retkost. Prvu stranicu je malo realnije naciljati u prvih par meseci postojanja sajta.